3 ott 2009

NUOVA MOSCHEA A RIJEKA (FIUME) IN CROAZIA.

RIJEKA – Na riječkom Zametu danas će u 11 sati početi svečanost polaganja kamena temeljca za Islamski centar, u sklopu kojega će riječka Islamska zajednica u sljedeće dvije godine izgraditi svoju dugo željenu džamiju te tim kapitalnim objektom dobiti prostor kojim će muslimani riječkog područja moći zadovoljiti svoje vjerske i druge potrebe.

Koliko je riječ o povijesnom događaju za muslimane u Hrvatskoj, pogotovo Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, svjedoči činjenica da će svečanosti nazočiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, moguće i premijerka Jadranka Kosor, brojni predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj, kao i niz drugih uglednika iz političkog i vjerskog života, ne samo naše zemlje i ne samo Europe. Temeljni kamen položit će ministar vakufa (zadužbine) Katara Nj. B. G. Aimad Abdulla S. G. Al-Marri, ministar jedne od zemalja iz kojih Islamska zajednica očekuje financijsku pomoć za izgradnju svog centra i bogomolje.

Islamski će centar biti građen prema idejnom rješenju pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje na terenu veličine 10.800 kvadratnih metara, što ga je Islamska zajednica od Grada Rijeke kupila na atraktivnoj lokaciji uz riječku zaobilaznicu. Kao troetažna građevina koja će se bruto površinom protezati na 5.291 kvadratnom metru, Islamski će centar stajati od osam do deset milijuna eura.

Današnja svečanost počet će citatom iz Kurana i pozdravnim govorima predsjednika riječke Islamske zajednice Muje Isića, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, župana Zlatka Komadine, riječkog nadbiskupa msgr. dr. Ivana Devčića, savjetnika za kulturu predsjednika Islamske Republike Iran Mehdija Mustafvi, katarskog ministra Al-Marrija, ministra kulture Bože Biškupića, predsjednika Mesića i moguće premijerke Kosor. Tijekom vjerskog čina polaganja kamena temeljca govorit će muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Rijaseta IZ-a BiH, a molitvu za kamen temeljac vodit će glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović.

Budući Islamski centar u Rijeci bit će, uz zagrebački, drugi islamski centar u Hrvatskoj, a džamija će – uz zagrebačku i džamiju u Gunji – biti treća džamija izgrađena u našoj zemlji. Gravitirat će joj oko 10 tisuća primorsko-goranskih muslimana, najviše ipak oko 5,5 tisuća islamskih vjernika koji žive u Rijeci i okolici. Sada su Rijeci najbliže džamije ona u Zagrebu te džamija u Rimu i Beču.

http://www.novilist.hr/Vijesti/dovrsetak-dzamije-u-rijeci-do-kr.aspx

Mirjana GRCE

Nessun commento: